O Tornjaku

Tornjak je pastriski pas, kao autohotona pasmina registrirana je 9. maja 1981. godine pod imenom "bosanskohercegovački pastirski pas - tornjak", a 2006. godine preimenovan u "bosanskohercegovački-hrvatski pastirski pas - tornjak". Uvjetno priznanje potpisano je 22. februrara 2006. godine na sastanku Generalnog komiteta FCI-a u Madridu (Španjolska), kada je svrstan u drugu FCI grupu pod sekciju 2.2 psi planinskog tipa. Punopravno priznanje FCI standarda broj 355, je uslijedilo u Leipzigu 11 godina poslije, tačnije 7.11.2017. godine. 

Tornjak je pastirski pas, čuvar stada, svoju funkciju je obavljao na području država Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zahvaljući njegovim osnovnim karakternim osobinama, a to su inteligencija i samostalnost, sposobnost vezivanja sa životinjama koje čuva kao i zajednicom u kojoj živi, tornjak je postao savršen odabir za čuvanje stada. Za razliku od ovčarskih i govedarskih pasa koji su veoma pokretljivi psi, ali i tjelesno i suštinski neprimjereni za obranu stada, psi čuvari stada u mnogo su manjoj mjeri skloni oslobađanju energije prekomjernom pokretljivošću. Iako naizgled djeluje nezainteresiran, promjene u okolišu brzo uočava i reaguje primjereno situaciji u kojoj se nalazi. Osnovni zadatak tornjaka je njegova prisutnost, a pravi pokazatelj njihove zadaće broj je ubijenih jedinki u stadu. Naravno, mora se voditi računa da stado štiti prikladan broj pasa.

 ....... čuvar, životinja čopora, naš najbolji prijatelj, ljubimac. Radi se o psu čuvaru stada, izrazito dobrih osobina, a za društvo su jako ugodni......

 Ljeti bi bio sa stadom na ispaši, a zimi u tkz. torovima. Za vrijeme čuvanja stada tornjak je uvijek oko njih, a njegov specifični rep odaje gdje se nalazi. Obilazi teritorij, njegova su osjetila izrazito uključena, jer mora biti spreman na svaku promjenu u okolini. Svo to vrijeme tornjak ima jedan zadatak, spasiti svoje stado od grabežljivaca. Zbog toga je obogaćen dobrim vidom, sluhom i njuhom. Na prvi dojam izgledaju nezainteresirano, po čitave dane leže i spavaju, ne pokazajući gotovo nikakav interes za stado uz koje borave. U stvarnosti nije tako. Noću ti psi postaju značajno aktivniji nego danju, jer upravo noć predstavlja opasnost od uljeza. 

Odgoj radnog tornjaka započinje u dobi od 7 sedmica do 3 mjeseca starosti, a pravilno odgojen tornjak je tornjak koji postiže dobre rezultate u zaštiti stoke. Pas zatvoren u boksu i držan na lancu je neupotrebljiv za zaštitu stada. Njegova uloga u obrani je neprocjenjiva, a svoju funkciju mogu uspješno obavljati nakon navršene prve godine, dok punu zrelost dostižu sa tri godine.

...... tornjak je više od kućnog ljubimca, iz njih zrači toplota i prijateljsko raspoloženje prema obitelji sa kojom žive. Veliki su ljubitelji djece, a prema svom teritoriju pristupa obrambeno ....

Prema strancima se postavlja oprezno, sa dozom oštrine, ali nikako agresivno. Na svom teritoriju "vlada", promjene uočava brzo, a reagira snažno. Vremenske neprilike ne predstavljaju mu problem, baš zato je dlaka posebna, brzo se čisti a gusta podlaka čuva temperaturu tijela. Uz ljude i u čoporu pasa on dobro funkcionira, važno je samo da su pravila ponašnja izrazito jasna i dobro postavljena. Tornjak može i hoće pokazati dominaciju, vrlo lako nanjuše ljudske slabosti. Radi se o psima koji će kada odrastu težiti 50 kg i više, imati velike zube, snažan ugriz i čvrst karakter. Zbog toga se mora jasno dati do znanja tko je gazda. Mužjaci vole dominarati, kod njih su pravila jasna, a vlasnik je taj koji mora znati ta pravila iskordinirati u pravom smjeru. Vlasnik mora biti čvrste i jasne ruke, nikako agresivne.

Često znam reći da je tornjak više od kućnog ljubimca. Ukoliko se radi o gradskom psu, obitelj sa kojom živi mu predstavlja jedno stado prema kojem ima posebnu vezu. Dosta je djece prolazilo kroz moje dvorište, iskustveno mogu reći da između njih i tornjaka postoji tajna veza. Veliki su to prijatelji, a sve mi se čini da njihovo strpljenje raste kada se u njihovoj blizini pronađe dijete. Vrlo su smireni i dragi u krugu svoje ljudske obitelji, međutim bez obzira na te karakteristike, oni ipak posjeduju određnu komponentu agresivnosti u svojoj prirodi, što je i sasvim logično.

....u novije vrijeme prelaskom sa starog na moderni način ovčarenja ova pasmina gubi svoju prvobitnu funkciju pa je u zadnje vrijeme sve više u funkciji kućnog ljubimca.........

Tornjak je spreman i na urbane sredinev te se lako prilagodi novonastalim situacijama. U današnje vrijeme kada je prisutan ubrzani prelazak sa starog na moderni način ovčaranje, tornjaka  se sve više predstavljaja kao kućnog ljubimca. U slučaju da takvog psa uzimamo kao kućnog ljubimca, trebamo imati na umu velika prostranstva na kojima su njegovi preci obitavali te način života kojeg su vodili uz stada. Kako se radi o velikim i moćnim psima, vezanje ovih pasa na lanac nikako nije preporučljivo, jer kod takvih pasa vezivanje i trajno sputavanje izaziva frustracije. Umjesto odlazaka na ispašu sa stadom, preporučuju se svakodnevne šetnje. Ljudska obitelj mu tada predstavlja čopor, stado i sve ono što ga može asocirati na njegovu prvobitnu funkciju, ali unatoč tome njegov pasminski nagon se neće izgubiti.