Kako se postaje šampion ? 

2019-03-18

Vrlo često, vlasnicima pasa postavljaju pitanje da li je formula "šampion x šampionka = x mali šampiončića" formula koja dovodi do uspjeha u njihovom sportu. Kako je njihov odgovor na to pitanje, da se šampion ne rađa već stvara, možda je i najtačnija formula koja kaže da ne postoji lift koji vodi do uspjeha, već da je neophodno poći stepenicama. Ovakva definicija prilično je apstraktna, pa je neophodno reći nešto više o faktorima koji se nalaze unutar tog dugačkog putovanja.

Sportaš rezultate postiže upornim radom (treniranje) i stalnim odricanjem od onih stvari koji bi samo štetile njegovoj karijeri. Tako je rani odlazak na spavanje, reduciranje izlazaka i zabava jedini način da se postignu željeni rezultati. Ali, kako bi to mogli usporediti sa psima i njihovim "sportom" kao što su izložbe pasa ? 

Kvalitetan šampion mora da ima visoke pasminske kvalitete, lijepo kretanje u ringu, osobnost ali i osobu koja će pravilno upravljati psom. On može nasljediti energiju za "show" , ali tu energiju mi usmjeravamo. Danas šampionom mogu postati i psi "srednje kvalitete", ali to su pretežito psi koji nemaju konkurenciju na izložbama, titule dobivaju bez obzira što su oni plahi, lošeg temperamenta, loše anatomije, prezentacije.

Sjećam se jedne izložbe u Slavonskom Brodu, tada sam izložbu posjetio sa svojom prijateljicom, a danas mojom suprugom, bila je to njena prva izložba pasa. Na kraju izložbenog dana, pitao sam je šta kaže na ovaj moj sport. Njezin me odgovor oduševio, kaže pa oni nervozni vodiči su poprilično imali plahe i zbunjene pse u ringu, dok oni smireniji, su imali i smirenije pse i to je izgledalo mom oku puno ljepše. 

U svijetu kinologije, sportaš je pas ali  i vi zajedno sa njim, kao njegov vlasnik. Bilo da se radi o vašem uzgoju, koji je ostao u vašem dvorištu nakon selekcije iz legla, ili ste pak proveli mjesece tražeći vrhunski primjerak. Nije bitno kako ste došli do Vašeg "sportaša", dolazi li iz Europe, Azije ili Amerike .... Za vrhunskog šampiona prva stepenica je kvaliteta, rodovnica i zdravlje psa, ali jeli to dovoljno ?  


Nakon uzgojenog, odnosno kupljenog psa oni "karakteristika" koje sam naveo u gornjem tekstu , tek tada počinje bitka, počinjemo graditi izložbenog i kvalitetnog psa, psa šampiona. Medalja oko vrata, pehar u vitrini ne dolazi rođenjem, već dolazi svakodnevnim treniranjem našeg sportaša. Pravilnom prehranim od malena dajemo mu prednost, njegov razvoj mora da bude pravilan. Socijalizacija, druženje sa drugim psima i ljudima, postavljanje, kretanje su prvi vaši trenizi.

Vaše štene je nakon početnih priprema, spremno za svoju prvu izložbu. Došli ste na izložbu, gužva, ne socijalizirani psi laju, reže jedini na druge, dosadni i radoznali posjetioca, na sve strane, ali nakon "kaotične" slike, vaše štene je opet radoznalo, veselo, što je rezultat vaših "priprema" . U izložbenom ringu vi niste protivnici jedan drugom, vi ste njegova podrška, koja ga čini sigurnim, a siguran pas čuda radi. Izašli ste iz ringa, dobili ste prvu ocjensku listu, u njoj nije opisan samo Vaš pas, nego i Vaše znanje ali i simbioza sa njim. Prva izložba je iza vas, a druga stepenica je prevaziđena !

Bilo bi idealno da i naši "sportaši" imaju zimske i ljetne pripreme, ali njihove su pripreme svakodnevne. Tokom sljedećih mjeseci, Vaš pas prolazi faze odrastanja i sazrijevanja. Nastavite posjećivati izložbe, opisne ocjene su sve do 9 mjeseca starosti Vašeg psa. U tom periodu, pokušajte ga maksimalno zaštit,  dosta je nepoznati ljudi, on više nije razigrano štene, okolinu sada shvaća na jedan drugačiji način. Uz najbolje "sportske pripreme" prije ringa, ta gužva može negativno utjecati na njegov sljedeći izlazak u ring. Za njegov mir, morate psu obezbjediti i odgovarajuću opremu. Ono što je "pit stop" u formuli 1, to je izložbeni boks psu. Boks koji će ga zaštiti od neželjenih kontakata i koji će mu prvenstveno osigurati mir.

Kako pas raste, izložbe polako postaju ozbiljnije, od 3 do 9 mjeseci starosti, postjetili ste nekoliko izložbi, prvo ste počeli sa konkurencijom štenadi, pa ste onda prešli u razred najmlađih. Vi ste cijeli taj period, adekvatno psa hranili, zajedno sa njim učili, pripremili ga za još jaču i veču konkurenciju. Posjetili ste prvu izložbu na kojoj će dobiti ocjenu i moguću kandidaturu za mladog šampiona. Od vas i Vašeg psa se očekuje savršenstvo, naučili ste se pravilno i usaglasili ste brzinu kretanja, proučio si njegov standard, znaš njegove mane ali i vrline. Vaš pas od 9 mjeseci je sad u konkurenciji sa psima od 10, 12, 15, 17 mjeseci starosti. Vama je prvi put, a njima po ko zna koji put. Završli ste svoj ring nastup, sa ocjenom odličan i prvakom razreda mladih, ali tu niste stali, nastavili ste se boriti za najljepšeg mladog psa pasmine, ponovno idete dalje i prvi put vi i Vaš pas ste u konkurenciji sa najljepšim mužjakom, ženkom i vetaranima za naljepšeg psa pasmine. Spustite lopticu, ne letite visoko, u konkurenciji ste sa visoko kvalitetnim "sportašima", sportašima koji su se izgradili, sa hendlerima koji fantastično odrade posao, vrline istaknu, mane sakriju, budite zadovoljni, nalaziti se u društvu takve konkurencije, to je uspjeh, treća stepenica je iza vas, četvrta vam se smiješi, pamet u glavu, šampion se ne rađa, već stvara ! 

Koristite odjeljke sa slikama kako biste vizualno razdijelili sadržaj

Naslovi i odjeljci sa slikama izvrsno će razdijeliti sadržaj Vašeg bloga. Glavni dijelovi Vašeg bloga mogu biti raspoređeni pomoću slika, u skladu sa sadržajem koji u njemu pokrivate.

Koristite blockquote formatiranje za naglašavanje citiranih izvora.

Ea commodi consequatur quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur at vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos.