Psi i djeca

2019-04-14

Psi imaju jedinstvenu vezu sa ljudima, a naročito sa djecom. Pas uči dijete odgovornosti, strpljivosti i ponašanju. Premda se odgovornost spominje kao najvžanija stvar koju dijete može naučiti kada živi sa psom, možda je i važnija spoznaja da dijete koje ima psa može naučiti  što mu sve pas može biti u životu, a to je prijatelj ali i zaštitnik. Također pas pomaže u razvijanu socijalnih vještina vašeg djeteta, primjerice sramežljivo dijete će sa psom u šetnji dolaziti u situaciju da će mu netko prići i postaviti pitanje o psu čime će probiti led i olakšati daljnu komunikaciju.

U knjizi "Kako psi komuniciraju" autorice Mirte Jambrović, obrađeno je poglavlje "Djeca i psi", te bi svakako preporučio ukoliko ste u prilici da istu i nabavite. Radi se o kvalitetnom priručniku o psećem ponašanju i komunikaciji, sa čijim sam se tekstom koristio u ovoj temi.

Bio to tornjak ili neki drugi pas, ključ za uspješan odnos djetete i psa krije se u rukama odraslih. Kako djeca trebaju naučiti kako pas komunicira, tako i pas mora znati pravila ponašanja. Znači prvo i osnovno interakcija između djeteta i psa, aktivno se nadgleda. Nije dovoljno biti u istoj prostoriji, a baviti se nečim drugim. Nesreće se događaju u djeliću sekunde. Barem jedna odrasla osoba trebala bi pratit svaku interakciju između psa i djeteta, jer samo jedan pseći ugriz može biti koban za dijete. 

Na što trebate obratit pozornost kada je riječ o interakciji između psa i djeteta:

  • Da se ne povlaču za uši i rep, da se na bacaju na psa - u večini slučajeva takvo ponašanje izaziva nelagodu;
  • Da mu se ne unose u lice ;
  • Da ga ne ometaju dok jede ;
  • Da ne stvaraju iznenadne zvukove pogotovo ukoliko pas spava - primjerice djeca koja vrište pas može doživiti to kao prijetnju.
  • Da se pas ne jaše - pas nije plišana igračka


Ukoliko dođe do napada psa na dijete, nije upitno da je dijete tu najveća žrtva, ali vi kao vlasnik bi trebali znati komunicirati sa svojim psom, te na vrijeme uočiti njegove signale koje upućuje na nelagodu kada je dijete u blizini, jer napad je zadnji signal da se ne osjeća ugodno. Zajedno izgradite odnos između vašeg djeteta i tornjaka, zajedno nagrađuje pozitivno ponašanje psa, odlazite u šetnje, dozvolite mu da četka i njeguje krzno, jer sve su to aktivnosti koje pomažu u izgradnji odnosa između psa i dijeta.