Činjenice  o tornjakuKao potencijalnom vlasniku tornjaka moram da vam ukažem na nekoliko činjenica o toj pasmini. Ne postoji vlasnik ove pasmine koji nije prošao bez nekih poteškoća u razvoju, pogotovo za vrijeme puberteta psa. Tornjak zahtjeva dosljednost i autoriret pri odgoju, a pravilnim usmjeravanjem možete imati prekrasnog psa ! 

Prije nego što kupite tornjaka, pročitajte sljedeće :  

 1. Odnos sa tornjakom formira se izgradnjom povjerenja, a ne dominacijom.
 2. Tornjaci mogu i sposobni su naučiti kako manipulirati ljudima i okolinom da bi postigli željeni cilj.
 3. Tornjaci su čuvari stada, a u gradskim sredinama umjesto stada čuvat će obitelj sa kojom živi.
 4. Svojeglavi su i inteligentni, nepovjerljivi prema strancima ali tolerantni ako su pravilno socijalizirani, a u isto vrijeme vole društvo i odani su svojoj obitelji i emotivno vezani za članove porodice. Nisu za početnike, u njihovim rukama takav pas postaje nesiguran, preplašen ali i agresivan.
 5. Ne zaboravite njegove urođene čuvarske instinkte jer kod odraslih tornjaka postoji određena doza agresivnosti.
 6. Odgoj tornjaka nije lagan posao.
 7. Često su ravnodušni prema komandama kao što su dođi, sjedi, lezi ...  ali ne zato što su neposlušni ili tvrdoglavi već zato što su skloni daleko više od ostalih pasa prvenstveno sami odlučivati.
 8. Tornjaci puno laju i lavežom reagiraju na svaki zvuk u blizini teritorija (dvorište) koje čuvaju, ali taj lavež nikad nije iz dosade. 
 9. Tornjaci nisu psi za lanac, potrebno im je puno kretanja i savršeni su za obitelji koje puno vremena provode u prirodi i koje imaju kuću s velikim dvorištem.
 10. Iako tornjaci nisu česti posjetitelji veterinarskih stanica, kao što su to neke druge pasmine, nisu pošteđeni bolesti. Tornjak je «mlada» pasmina po pitanju veterine i dijagnosticiranja stanja/bolesti pasmine. Problemi sa kožom, poremećaji spolnih ciklusa, tumori slezane su neke od bolesti sa kojima su se uzgajivači/vlasnici susretali.
 11. Tornjak puno lakše prihvaća druge pse u štenećoj dobi, nego kada sazrije.